Tidigare forskning - kom igång!

Nedan följer en kort sammanfattning över hur du kommer igång med sammanställningen av tidigare forskning kring det område du ska skriva om:
 
Gör såhär:
- Logga in på ditt universitetsbibliotek
Utöver en vanlig sökning har du som student även tillgång till oändligt många databaser som behandlar just ditt ämne. Det är rena guldgruvan. Utnyttja detta! Om du inte ännu har fått utbildning i hur du på bästa sätt söker efter din forskning, så se till att få det. Till en början kan det räcka med ett telefonsamtal till bibliotekarien som snabbt kan förklara hur du ska gå tillväga just på ditt universitet. 
 
Lund universitet har LUBsearch som går utmärkt att använda! 
 
- Använd dig av avhandlingar
Avhandlingar är skrivna av doktorander som ofta under en 4-års period har suttit och samlat och sammanställt kunskap om det område just du är intresserad av. Det är därför en självklarhet att du bör läsa in dig på de mest aktuella avhandlingarna på området innan du går vidare. När du gör det så kommer du till slut att märka vad som är intressant/relevant för din studie, och förhoppningsvis information som du kan förbise. 
 
- Skapa ett word-dokument
Klistra in allt intressant du hittar i ett dokument med rubriken tidigare forskning. Jag brukar kursivera det som är andras ord (tex text från en avhandling) och skriva mina egna ord i vanligt typsnitt (typ funderingar/reflektioner kring det jag läst). Glöm inte att skriva vart någonstans du har hittat informationen samt full information om källor har använts. Jag vet inte hur många gånger jag gjort misstaget att bara skriva efternamnet på källan, utan årtal eller titel på studien. Det tar otroligt lång tid att sitta och leta efter orginalkällan. Spara gärna också alla intressanta avhandlingar på din dator så att du lätt kommer åt dem när du behöver. 
 
 
Jag kommer att skriva mer om hur du på bästa sätt sammanställer tidigare forskning till din uppsats. Vad upplever du är svårast med det här momentet? Vad skulle du vilja få förtydligat? 
 
 

Kommentera här:

[googlef68c48e64b78e522.html]