Vad är en vetenskaplig artikel?

Du kommer att använda dig av andras studier för att förstå ditt problemområde när du skriver din uppsats. Du kommer också att använda dig av dessa studier i din bakgrund. Vanligtvis har man en del i uppsatsens bakgrund som heter tidigare forskning där du beskriver forskningsläget. Forskningsläget kan förklaras med: vad vet vi med oss sedan innan om det vi ska studera? Vilka är kända problemområden eller diskussioner inom ämnet? Det är här du tar hjälp av tidigare studier!
 
För att du ska uppnå en kvalitet i din uppsats är det viktigt att du i så stor grad som möjligt använder dig av vetenskapliga studier som källor. Resultatet av vetenskapliga studier (alltså vad forskarna har kommit fram till) presenteras i en vetenskaplig artikel.
 
Det är viktigt att du kan värdera och jämföra olika studier i ditt uppsatsskrivande. Förhoppningsvis har du fått lite utbildning i denna värdering under din studietid, men om du är som mig så har du knappt fått det.
 
Du kan ta hjälp av Umeå universitetsbibliotek och deras lathund för att bedöma en artikels vetenskaplighet:
  • Artikeln är skriven av en forskare verksam vid universitet/motsvarande.
  • Artikeln är granskad av andra forskare inom samma disciplin/ämne, s.k. peer review.
  • Artikeln är publicerad i en vetenskaplig tidskrift. Vetenskapliga tidskrifter ges ut av akademiska förlag, universitet/motsvarande eller vetenskapliga sällskap och har få annonser. Tidskriftens redaktion (editorial board) utgörs av väletablerade forskare.
  • Artikeln redovisar forskning för en akademisk målgrupp och har ett avancerat språk, kan innehålla illustrationer.

Kommentera här:

[googlef68c48e64b78e522.html]